Voorwoord
     
   Wie zijn wij
     
   Wat spelen we
     
   Steuncomité
 "Het Kwartet"
     
   Speelkalender
     
   Boekingen
     
   Onze partners
     
   Contacteer ons
     
   Weet u dat..
     
   Home
     
Wat spelen we: "Het kwartet"
 
"HET KWARTET" - van Ronald Harwood.
 
“HET KWARTET”

TEKST: Ronald Harwood
VERTALING: Rita Vereecken
REGIE: Frank Van Laecke
SPEL: Magda Cnudde, Danni Heylen, Jef Demedts, Bob Snijers, Michael Buyle
PRODUCTIE: Cour & Jardin


Cissy Robson, Wilfred Bond en Reggie Page, drie gewezen operasterren en ex-collega’s, brengen in een rustoord ergens in het Engelse Kent hun levensavond door. Alle drie slijten ze er hun dagen op hun eigen manier. De licht dementerende Cissy droomt graag weg bij oude opnames van hun grote successen. Reggie bestudeert Wagner, met spijt in het hart dat hij nooit Tristan of Siegfried heeft mogen zingen. En Wilfred, een would-be Don Juan, maar al bij al een brave weduwnaar, doodt de tijd door de anderen te pas en te onpas te overvallen met aangebrande grappen en zijn wildste seksuele fantasieën. Hun rustige leventje wordt telkenjare enigszins verstoord wanneer 10 oktober eraan komt. Op die dag, de verjaardag van componist Giuseppe Verdi, is het namelijk de gewoonte dat de residenten van het rusthuis de Grote Maestro herdenken met een concert. Zo trachten ze ook de nodige fondsen te vergaren om de financiële nood waarin het home verkeert te lenigen. En telkens rijst dan weer de prangende vraag wat ze gaan opvoeren. Dit jaar komen ze er echter niet direct uit.

Maar dan, als door de theatergoden gezonden, doet in ware diva-stijl een nieuwe bewoonster haar intrede: Jean Horton. Vele jaren geleden stond ze samen met de drie anderen op de planken in een memorabele opvoering van Verdi’s “Rigoletto”. Met het beroemde kwartet uit het derde bedrijf oogsten ze telkens een daverend succes. Zou dit niet wat zijn voor de tiende oktober? Uiteraard. Maar… Reggie blijkt allerminst opgezet met de komst van Jean. Ooit waren ze een echtpaar, maar hun huwelijksbootje liep binnen de kortste keren op de klippen. En dat heeft Reggie nog altijd niet verteerd. Bovendien is Jean, ondanks een kapotte heup, haar diva-streken inderdaad nog altijd niet verleerd en weigert ze pertinent ook maar één noot te zingen. De harmonie binnen het viertal is dus ver te zoeken. Toch zal Verdi zijn hulde ook dit jaar niet mislopen. Hoe dat in zijn werk gaat vertelt de gevierde Engelse toneelschrijver en scenarist Ronald Harwood in “Het Kwartet”, een stuk vol humor, melancholie, poëzie en bovenal muziek dat niemand minder dan Dustin Hoffman in 2012 als basis koos voor zijn debuut als filmregisseur.

Frank van Laecke, als geen ander thuis in de musical- en operawereld, liet zich graag verleiden om het bij Cour en Jardin te regisseren. Hij beschouwt het als een voorzetting van het onderzoek dat hij samen met Alain Platel ondernam bij de enscenering van het wereldwijd bejubelde “Gardenia”. Een onderzoek naar het wezen van de creatieve mens in de herfst en de winter van het leven.

Voor de “operasterren” van dienst kan hij een beroep doen op:

Danni Heylen (Jean) die -hoeft het nog gezegd- decennialang schitterde als “Pascalleke” in “FC De Kampioenen” en dat nog steeds doet in de inmiddels derde “Kampioenenfilm”, en als volbloed theateractrice ook geregeld op het toneel staat bij o.a de Komedie Compagnie en Het Prethuis.

Jef Demedts (Wilfred), ooit de gedreven acteur/directeur van het NTG en de laatste jaren mee de drijvende kracht achter “Cour en Jardin” waar hij uitblonk in het eveneens door Frank Van Laecke geregisseerde “Confidenties van een seriemoordenaar” en “De Sokkensonate” en natuurlijk in het alom geprezen “Picasso”.

Magda Cnudde (Cissy), ooit een van de leading ladies van het NTG en nu ook bij het televisiepubliek bekend, zowel bij jongere als bij oudere kijkers, door series als “Spoed”, “Het Huis Anubis” en “Roxy”.

Bob Snijers (Reggie) beter bekend als “Stavros” uit “Lili en Marleen,” in het recente verleden bij “Cour en Jardin” naast Jef Demedts te zien in “De Sokkensonate” en vanaf begin 2018 weer op het kleine scherm in “De Dag”, een gloednieuwe serie van” Woestijnvis”.